Pergi Tak Kembali

salam perjuangan buat sahabat semua. maaf dipinta kerana sudah lama rasanya blog ini tidak terisi dengan maklumat2 terbaru.

dek kerana sibuk dengan exam yang penuh mencabar, dan kenduri kawin akak tercinta juga yang terlalu mencabar dek kerana banjir dan hujan yang lebat melanda.. namun. bersyukur pada Yang Esa, kerana dengan pertolongannya jua yang mempermudahkan segala urusan..

di ruangan ini.. saya ingin mengambil kesempatan,untuk mencoretkan sebuah nukilan buat seorang arwah yang juga sahabat saya.. semoga dengan sedikit nukilan ini, mengalirlah kiriman2 pahala dan doa dari penatap blog sekelian agar meringankan jiwa seketika, untuk menyedekahkan Al-fatihat buat Allahyarham Atiq.

Arwah merupakan penuntut program Akidah di USIM.. dulunya belajar di Mahad Darul Anwar di pulau melaka, sebuah istitusi yang agak terkenal di bumi Serambi Mekah, kerana ianya terletak berhampiran dengan perkarangan rumah seorang Ulamak dan juga Umarak yang amat disegani di kelantan.

Teringat akan saat pertemuan dan perkenalan dengan arwah buat pertama kalinya, kami ditemukan di sebuah program ilmiah. disanalah kami mula mengenali.. orangnya yang mudah mesra dan sentiasa mengukir senyuman, membuatkan siapa saja mudah menjalinkan ikatan ukhwah dengan arwah..

Ikatan kami semakin kukuh dan rapat apabila arwah juaga menyertai koko boling padang, setiap kali kami bertemu, pasti senyumannya menjadi hadiah yang pertama.. itulah orangnya.. tak sempat bertegur lagi arwah sudah melontarkan senyumanya.

sepanjang berkenalah dengan arwah, saya tidak pernah terguris hati dengannya walaupun sedikit, Allah saja yang menjadi saksi atas pengakuan ini..

semasa saya tiba di kg, seorang pak cik yang juga sahabat kepada ayah arwah Atiq, menceritakan yang dahunya arwah seorang yang susah hendak ke sekolah semasa arwah masih di sekolah rendah, ayahnya perlu memujuk arwah untuk meneruskan juga pangajian, namun setelah arwah di hantar ke Mahad Darul Anuar, sikapnya mula berubah, dan siapa sangaaka seorang insan yang dulunya liat ke sekolah, mampu berjaya menjejakkan kakinya ke menara gading berkat usaha sendiri dan dorongan keluarga..

rasanya cukuplah sedikit cerita buat tatapan saudara sekelian.. Buatmu sahabat, hanya bacaaan ayat2 suci al-quran dan sekelumit doa dapat ku hadiahkan buatmu, agar dirimu tenang dan aman di Alam sana..

buat pembaca2 sekelian, sedekahkanlah al-fatihah dan hantarkanlah kalungan doa buat Arwah.. moga2 dirinya terselamat dari seksa kubur yang menakutkan..

akan ku rantaikan doa2 buatmu sahabat... agar persahabatan dan ukhwah yang kita bina terus berkekalan selamanya... insyaallah....

1 comment:

Al Quds Travel said...

Al Quds Travel Welcome You :-

"AL QUDS TRAVEL FAIR 09"
Date : 10,11,12 December 2009
Time : 10.30 am - 10.00 pm
Venue : Ruang Legar KB Mall K.Bharu
Organizer : Al Quds Travel Sdn Bhd
Official Radio : THR Gegar FM
Tel No : 609-747 9999

Diskaun hebat untuk semua
pakej pelancongan!!!

Post a Comment